Uit het dagboek van Biden

uit het dagboek van Biden

Gepubliceerd door Marielle Bouman op

Uit het dagboek van Biden

28- 11 – 2021

Hondenleven

Aloë Vera bio shampoo zou kunnen verlichten. Biden krabt zich als een gekke hond. Ach zo akelig. Zijn eerste douche sinds aankomst. Niet eerder ondernomen omdat we hebben gezien dat hij bang was voor waterstralen. Maar Dolly was dat wel gewend. Samen sterk. Emmers gevuld met lauw water. Dappere heren uit de kleren en elk plekje wordt met zachte hand gesopt, ingewreven en Biden laat het toe. Jeetje Biden, we zijn zo trots op je. Het uitspoelen verloopt iets minder soepel. De waterslang is bedreigend. En ook het koude water. Wat ben je mooi! Wat ruik je lekker! Dolly en Biden schudden de ramen vol en hebben lol. Alsof ze samen weten dat zij mij plagen met mijn gepoetste ramen.

De aanval van de huid is hard. Ondanks visolie, druppels en douche. Ik leg ook regelmatig mijn handen op zijn lenden en buik. Dan zucht Biden heel diep, sluit hij zijn ogen en mijn handen gaan zeer doen. Dat werkt! Ik neem mij voor daar elke dag tijd voor uit te trekken. Ook gezellig om samen zo intens met elkaar verbonden te zijn.

En dan vertrekt zijn liefde na zo’n heerlijke tijd op, onder en in de berg. Zijn Dolly neemt afscheid van hem. Niet leuk. Een hele dag is Biden van slag. Hij is verdrietig en ligt naar ons te kijken alsof wij schuld hebben aan dit afscheid. Beetje wel natuurlijk want wij mensen doen maar….. zo’n leuke tijd met Dolly en dan haar wegnemen. Dat is ook niet aardig. Biden wilt een dag niets van ons weten. Als ik dit schrijf, krijg ik weer een brok in mijn keel. Heel gelukkig wacht hij me de volgende ochtend op om samen naar de kipjes te gaan. Biden verdient extra aandacht. Hij is lief.

Maar krabt wel door. Och och het houdt niet op. De dierenarts bezorgt ons een paardenmiddel. Força força Biden, we gaan het redden hoor, jij en ik, jij en wij, jij.

Kom maar binnen, lekker warm op je kleed. Leg je buikje neer, zucht maar diep. Snurkie….. snurkie de hele nacht door. Biden huishond in wording.

Hij leert snel. Zag een hondje klein zo klein op één van de terrasstoelen klimmen….. o dat kan ik ook, denkt hij. En ligt tevreden op een veel te kleine stoel 🙊 we maken wat mee.

05 11 2021

Leven

Het leven zet zich voort op de berg. Jacoba heeft één ei uitgebroed tot een lief grijs kuikentje. Luid babbelend verraadt zij ons haar schat. Zo kwetsbaar in de ‘wildernis’. De vos loert immers elke nacht en Biden overdag.

Sporen wijzen ook nog op een jong vosje. Goeie hemelse grutten nog meer uitbreiding.

Biden trekt zich nergens iets van aan, struint de berg af, gaat overal even liggen en neemt zijn troon in op het hoogste puntje met uitzicht op zee en omgeving. Legt zijn drol, zijn natuurlijk spoor uit, hier woon ik. Hij dwingt het respect af bij de vos. Slaat een keer aan in de nacht. Goed zo Biden!

En hoe fijn is het als we elkaar ’s morgens weer zien op het terras alsof er niets anders bestaat dan dit beeld.

Soms blijft de poort even open staan. Nu zit er nog wel een lijn ver voor waar hij en ik en jij overheen moeten stappen, maar werkelijk hij lonkt niet eens 🙏. Kijkt wie komt wie gaat.

Met dank aan iedereen die de poort open en achter zich weer dicht doet. Valt niet altijd mee hoor! Uit en in, uit en in stappen.

Het knuffel en babbel gehalte is per dag hoog. Biden is hier nu bijna vier maanden. En niet meer weg te denken.

We smeren we drinken alles ten goede van zijn huid. De zonaanbidder slurpt een gezonde hoeveelheid  vitamine D.

29 10 2021

Óleo figado de bacalhau

Hij wordt er kriebelig van. Biden z’n huid is van binnenuit geïrriteerd. We gaan aan de visolie, een borrelglaasje, door zijn eten. Gevoelig ventje…. stress is voorbij maar de herinnering zit er nog wel. Ik hoop dat deze met de olie samen met de bacalhau ermee uitzwemt. Bye bye treiteraar. Welkom nieuwe herinneringen.
Zijn vacht wordt een beetje winters; een bebob look. Elke kapper zal trots zijn als hij het zo knippen kan. Oooh wat zal hij gaan glimmen in combinatie met de olie 😉😅
Biden ontvangt tegenwoordig mee de gasten, de visite op de berg. Als wij het allemaal goed vinden dat ze komen, dan vindt hij het ook goed in alle rust. Hij snuffelt wat, kijkt en hoopt op een aardig woord terug. Gaat dan weer zijn eigen gang. En verwacht dat jij ook in alle tevredenheid je gangetje gaat. Hij weigert op te zitten en pootjes te geven en dan moet ik stilletjes lachen. 💙💙💙
Biden laat zichzelf, naast de gezamenlijke bergtochten, uit op de berg. Hij bezoekt elk gaatje en kiertje en ontdekt ook waar Jacoba in de vrije natuur op haar eieren zit te broeden. Nu vindt hij een eitje erg lekker dus ook een eitje van Jacoba. Als ze dan even weg is om voor haar zelf te zorgen, pikt hij er snel eentje. Hoe vertel ik het mijn kippen en Biden? Niet dus…… hier is niets tegenop gewassen. Ik probeer het uit zijn hoofd te praten. 1 ei per dag is toch genoeg Biden 🥚☝️! Beide partijen hebben wel respect voor elkaar, dat zien we! Jacob de vader van de eieren bezoekt haar ook elke dag. Nou ja we zien wel met hoeveel kuikentjes Jacoba tevoorschijn zal gaan komen.
Hoezo Biden geen binnenhond? Nou hij ligt er NU wel heel lekker en gezellig babbelend op zijn vloerkleed bij, want het regent.

16 10 2021

De schrik zit er nog in 💙💙💙

Na het bekende ochtend ritueel van goede morgen naar kippen en een lekkere bak met eten komt er altijd het moment van ‘ik ook’. Ik ben dan alweer binnen met koffie en ontbijt. Biden staat op het terras nu in oktober voor de gesloten vroege ochtenddeuren. Kijkt in één rechte lijn, prikt in m’n rug, buik of hoofd. Laat me niet alleen hier, ik wil ook naar binnen bij jullie. Ja natuurlijk mag dat! Biden mag naar binnen en zegt zijn grote vriend gedag en legt zich tussen ons neer. Met nog één dringende rede. Jawel. Tuurlijk ga jij de berg op samen met je vriend mens. Daar gaan ze……. Biden is van de rituelen.
Gisteren een grote stap gezet in vertrouwen over en weer. Hij is los alleen achter gebleven terwijl wij weg waren. Hoe blij waren we alledrie 💙💙💙 bij thuiskomst. Biden liet zich direct zien vanaf het hoogste punt bij het kunstwerk terwijl wij de auto wegzetten. Daarna liep hij ons tegemoet om te horen wat een grote hond hij is. Uiteraard de knuffeltjes vlogen in de rondte.
En…… de weg de berg op is vrijgemaakt. Een hekwerk minder! Voor de oefening bij afwezigheid, roep ik, Biden, fluit ik, roep ik Biden. En binnen een paar minuten laat hij zich zien. Pffffff blijft spannend hoor 🌞 maar ja het leven is nu eenmaal een uitdaging 🌈
De schoen de sok de slof zijn nog altijd uitdagingen. Het wordt steeds meer spel en ach…. een sok meer of minder. Hij weet het. En mag ook nog even klein zijn.
Wel is Biden nog altijd schrikachtig voor onverwachts geluid, beweging en schrikt zich rot als we iets in onze handen hebben. Nee we slaan jou niet hoor. En kijk dit is maar een eierdoosje 🥚🥚🥚. Hij is toch wel erg veel geslagen. En waarom? Hij is niet dom. We verstaan elkaar. Hij leert. Blijft zichzelf. Is vast nog geen 4 jaar 😅 en wij slaan niet lieve Biden.
Hij kan schrikken maar doet niet lelijk, gromt niet, bijt niet. Hij schrikt.

05 10 2021

Neus neuzen neuzelen

Ik heb een hele grote neus om mee te ruiken om te voelen met m’n snorharen. Ook om mee te knuffelen. Ik ruik mijn lieve mensen op afstand…. ja ik weet het, ik laat stinkscheetjes. Neuzelen kan ik ook heel goed.
Neuzelen heeft veel weg van treuzelen. Doe ik het nu wel of doe ik het nu niet. Ach ja, ik vind haar zo lief, ik doe het maar wel ✌️. En wat zegt mijn lieve vrouwe mens dan: je bent een scheet, die trouwens heel fris ruikt.
Jengelen…. niet echt. Ik laat goed weten, met geluid, als ik sta te wachten om de berg op te gaan. Ik vertel het ze. Ze 💙❤️ luisteren wel. Maar zoals vanmorgen : nog een kopje koffie…. ik leg me tussen mijn vrouwe en heer mens neer. Ik wacht geduldig af, dat zeker wel. Maar soms is het best lastig hond te zijn. Brave hond. Woef…. 🤭 Wil ik wel zo braaf zijn? Enfin, dan maakt ze ook nog een foto van m’n neus. Beetje gek is ze wel.
Nog langer wachten….. ✍️
Over ruiken gesproken, Biden vertelde mij dat hij heel veel rotte vis heeft gegeten. Nou zeg, dat moet wel heel erg gestonken hebben voor die gevoelige neus. Gelukkig is die tijd voorbij en mag hij wennen aan verse en frisse geuren. Ook die van vis 👌

30 09 2021

Liefde

Elke vroege morgen toont Biden zijn liefde. Zie toch…. 💙
Goede morgen lieve Jel. Goede morgen lieve Biden. Een aai een knuf. Kom we gaan naar de kippen, die willen ook ‘vrij’.
Biden houdt van zalm, olalala. Wel heel goed voor zijn gevoelige huid, maar het moet natuurlijk niet te gek worden. Nee hè Biden? Hij kijkt me aan. En ik vertel hem dat het bij restjes blijft.
Hij houdt ook van sloffen, schoenen. Een stille sluiptocht door het huis recht op het doel af en dan een run naar buiten zo ver mogelijk weg met zijn geluk in zijn mond. Als ik dan zeg, nee Biden nee joh niet doen, laat hij het voorwerp los. Het lijkt wel op een circus. Ik blij, hij trots, jippie! We buigen samen haha. Wat is het toch een lieverd. Maar dat lukt niet altijd. Dan wordt hij groot, heel groot. En dan zelf ook blijven staan, dat is een kunst…. toch nog steeds in het circus 🙊
Ja en nog elke dag een vers eitje. Natuurlijk.
De dag is weer begonnen.
Allemaal gegeten en gedronken, we klimmen de berg op! We zien elkaar, we komen elkaar tegen, hij loopt iets harder dan ik, ik raap nog wat alfarrobas, hij pikt er eentje uit m’n emmer, neemt een sprint naar boven om totaal in de kleur van de berg op te gaan. Onzichtbaar ergens aanwezig. En altijd eindigen we weer samen beneden bij het hekje.

18 09 2021

Babbelen

Biden ik zijn even alleen op de berg. Ook weer eens iets anders. We kletsen samen wat af nu we het met elkaar moeten doen. Ook spannend. Van de week lag hij op de verhoging bij het beeld, de windvaan. Los hè 🙏. Als het bedtijd is gaat hij z’n ren in. Maar nee hoor.
Zoals elke avond loop ik naar hem toe, leg altijd mijn handen op z’n buik, zodat hij helemaal relaxt. Aai over z’n bol en zeg: kom op we gaan slapen. Zegt hij: echt niet. Ik blijf hier. OMG denk ik, wat nu? Kan dat wel? Ach Biden kom nu maar mee. Hij: nee, ik blijf hier. Ik waak. Ik ga overstag en zeg hem: ok. Wel heel fijn. Ben er één keer uitgegaan om toch even te controleren. Alles rustig, hij lag inmiddels op het terras. De volgende ochtend, na een rustige nacht zonder blaffen (!) volgt hij mij van buiten naar binnen en ik hem van binnen naar buiten, als ik het huis de dag binnen laat komen. Zo schattig. Trots komt hij naar me toe als de terrasdeuren open gaan. Goed gedaan grote schat van mij.
Hij gaat nu dan ook zijn eigen plek krijgen op het terras in vrijheid.
Kom Biden we gaan even langs de kippen. Hij kijkt me aan, staat op en loopt mee. Bestudeert vervolgens buiten de kippenren hoe alles verloopt.
Je wil niet weten waar wij het samen allemaal over gehad hebben….. 💞 maar dat vertel ik niet 😇

08 09 2021

Zelfstandig naar boven en terug

Biden loopt los mee de berg op. Maakt snelle omwegen, houdt ons fijntjes in de gaten, beklimt stenen wanden, neemt kleine duikjes naar beneden. Loopt zijn eigen weg in alle vrijheid. Vandaag was het zelfs zo dat hij beneden aan de berg ons op stond te wachten, want daar moeten we een hekje door. Daarachter ligt zijn buitenleven rondom de casa.
Ik til nog steeds wat beentjes op maar die zijn lenig genoeg om het nog eventjes door te zetten. Het helpt hem als een tierelier. Want wat zijn we trots op onze grote vriend. En wat is dit fijn voor hem. Nu twee keer per dag een rondje berg, ik slenterend, rustig aan want Biden legt kilometers af terwijl ik van het uitzicht geniet. Goed verdeeld.
Zijn blik naar ons staat op vertrouwen. Hij zegt het nog net niet maar…… het komt het komt.
Hij ontspant inmiddels bij elke aai.
Biden moet erg veel geslagen (met een stok) zijn. Wij slaan niet 😅 we praten met hem. Maar het is een echte honden Portugees dus wat traag in ok ik zal het doen of niet 😉.
We zijn drie vriendjes en dat maakt het extra leuk

28 08 2021

I want to break free

Dan heb ik het over mij hè en ach ja ons kent ons… ik hip over hekje zus en zo, deur of poortje door. Ik hoor de hele tijd: houd je lenig. Ach dat kan jij wel. Waar het allemaal om draait is om Biden 😍. We zitten nu bij de kippen en de eendjes. Hij ligt ik zit. Hij is tevreden. Kijkt op legt z’n koppie neer. Loopt een keer heen weer en legt zich neer. Vanaf terras loopt hij graag trap af naar de poort of geheime pad. Als dat dan minder avontuur biedt dan gehoopt, gaat hij langs de gasten. Snuft wat en daar haal ik hem op. Om terug naar huis te gaan. Want daar zetten we niet nog een hek. Steeds vaker ligt hij gewoon lekker los en het liefst dicht bij één van ons. Nog even volhouden Jel 🙏😛 jij ook Biden 😉. Tijd voor een eitje…. 🙃

21 08 2021

Rot vlieg

Naast huiskamertaferelen beleeft Biden de berg op zijn manier. We klimmen op met een hoop gesnuffel in elk hoekje en gaatje zodat hij de berg als vertrouwd gaat beleven. Naar beneden mag hij wat rustiger aan gaan want ojee de roetssss is zo gemaakt. Terug bij de kippen is het volgende moment van oefening baart kunst. Hij ligt LOS en mist zijn staart. Rot vlieg. Biden heeft een gevoelige huid. Een gevoelig jongetje die graag ’s morgens wat uitslaapt en volkomen rustig en tevreden Alicia in zijn ren verwelkomt. Ook voor Alicia wordt het een gewoonte bij Biden ’s morgens vroeg langs te gaan. Er valt nog wel wat uit z’n bak te schrapen. En dat mag. ’s Avonds nog eens op en neer; de berg wordt ook zijn domein. Biden goes for President of the Hill en creëert een vaste drollenplek. Geweldig! 🙏
15 08 2021

Elk nadeeltje (40c) heeft z’n voordeeltje.

Al twee dagen met ons drietjes binnen. Uiteraard met uitstapjes 😉. Plassen, zwemmen, lopen. Kippen en eenden voeren. Biden zingt van geluk. Een zware toon in een zachte brom. Een soort van knorren. Hij schuift door de hele kamer, nog net niet onder de tafel.
Een Alentejano maakt gebruik van meer vocabulaire vaardigheden dan een Estrela, zoals Khan en Sara. Een hoge blaf naar vriendjes 🐕 in de buurt. Een zware blaf: er dreigt iets 🧐. Piept als hij aandacht wilt of achter een vlieg aangaat. Licht gesmak als hij speelt met andere hond 😅.
Voorlopig zijn we nog even binnen in de zen stand. Met een golf aan scheetjes….. 😶

10 08 2021

Biden komt elke dag kleine beetjes meer tot rust. Elke avond zitten we nu even verplicht binnen (tv te kijken) om hem op het vloerkleed te laten liggen. Hier hoor jij….. ❣️ snuffelt de kamer rond en legt zich neer. Het kind Biden wil graag weglopen, dat zit hem in de genen, in zijn grote poten haha. Hij eet lekker, doet een sprongetje voor mijn verse eitje in zijn bak. Maar is verliefd op Har 😊. En ach hij mag het allemaal ontdekken. Wij kunnen zijn leven niet voor hem bepalen als alleen maar aanreiken en laten weten dat hij mag blijven 🍀🌹🍀

05 08 2021

FOUND FOUND FOUND

En ja hoor Biden wist te ontsnappen. Wat een paniek zeg. Ook vooral van omstanders. Dat viel niet mee. Dat kan ik je wel vertellen.

Thank you for all your attention.

We’re looking for Biden. An Alentejano. Gray, blond with stripes. A cropped tail. Friendly, likes to play with other dogs and listens well to his name. Thank you and Please share 🙏
Biden veilig thuis. Dankjulliewel voor alle lieve support. Dat is toch wel bijzonder. Hiervoor 🌹🌹🌹 en een paar 💋💋

18 juli 2021

Support Friends of Canil de Portimao heeft 2 nieuwe foto’s toegevoegd aan het album WHO FOUND A FOREVER HOME / 2021?

Biden found his perfect own place with lovely people, who will love him 🥰🏠👫
Thank you Jel & Har for adopting Biden😘